Knutna och oknutna flugor

Flugan är idag inte lika populär som den var i mitten på 1900-talet men det gör flugan bara extra uppmärksammad vid användning av den. Flugan är en tidlös herraccessoar som funnits länge men också kommer finnas bra många generationer framöver. Flugor finns det ett stort utbud av hos Slipskungen eller Tieroom och oavsett vad det är för typ av fluga som du letar efter, så finns det säkert alltid någon som säljer just den som du vill hitta.

Flugan, som vi ser den idag, har sitt ursprung från 1600-talet då man bar skjortor med kragar som liknades vid flugor, detta gjorde senare att man efter ett par hundra år faktiskt ersatte den extravaganta kragen och gjorde den till en extern accessoar, alltså flugan. Flugan har sitt ursprung härifrån och under åren har flugan ökat i olika typer av former, material, färger och storlekar. Idag går det att hitta flugor i alla möjliga olika typer, något man helt enkelt inte kunde komma i närheten av i flugans begynnelse.

Flugor idag används till väldigt många olika utstyrslar. I ”början” av flugans tid så användes den mest som en maktsymbol och för att visa sin status men idag så har det blivit en herraccessoar som gärna ”lättar upp” stämningen. Man kan aldrig se en domare i tingsrätten sitta med fluga, snarare en slips. På samma sätt är det på evenemang, fester och tillställningar där flugan bärs, den tas emot på en glatt och positivt sätt och inte alls på samma sätt som på 1800-talet då det var en maktsymbol.

Flugetikett är viktigt när du ska bära en fluga i sammanhang där du inte får göra bort dig. Flugetikett är helt enkelt att man inte bär fel fluga till fel klädsel. Det är ganska mycket sunt förnuft i detta och du kan själv tänka dig att man kanske inte ska bära en röd-vit-prickig fluga till en frack, det passar helt enkelt inte. En stilig klädsel som till exempel frack bör man ha en enkel fluga till. Med en enkel fluga menas en enfärgad fluga som inte bryter av klädseln för mycket genom en för stark färg eller utbrytande mönster.

Fluga knuten

Det är viktigt att man använder en fluga, som är stilig, på rätt sätt. En fluga kan bäras till det mesta som en slips kan bäras till, bland annat kavaj, kostym, frack och väst. En fluga behöver nödvändigtvis inte bäras till en tung klädsel som kostym utan det är helt okej att även bara ha en skjorta med en enkel väst och då också en fluga. För att flugan ska göra sitt tydliga intryck så bör man ha en fluga som ger ett intryck, oftast genom en genomgående färg. Att bära en röd fluga till vit skjorta går aldrig fel.

Knyta fluga behöver inte vara så svårt. Det finns ju flera olika typer av flugor och i vissa fall behöver man inte ens knyta flugan utan bara spänna fast den. Om du inte kan knyta en fluga kan du kolla med en vän eller i någon guide för att se hur man gör på rätt sätt.