Bär slips på rätt sätt

Det är synd att snubbla på mållinjen – så varför då inte gå hela vägen och verkligen hålla sig till vett och etikett när det kommer till att bära en slips? Det finns flera goda råd att följa när det kommer till att ha vett och etikett när man ska bära slips, genom att följa den vett och etikett som finns så kan du bli en riktigt stilig man med bra vett och etikett för slipsar.

Slipsen
Slips klassiskAtt ha en lagom lång slips är essentiellt för hela konceptet att bära slips. Det finns en riktlinje om att slipsen ska sluta precis där bältet börjar. Om du har en för kort slips så kan det se väldigt oproportionerlig ut då ögat automatiskt förväntar sig att en slips ska sluta på ett visst ställe. Om en slips är för lång kan det se ut som att du hastigt tagit på dig din klädsel och det vill du ju inte. Vett och etikett är att ha en slips som slutar precis innan bältets början.

En slips finns i många olika material, färger och mönster och en regel när det kommer till vett och etikett är att du helst också ska köpa en slips som passar till de kläder du har och den tillställning du ska på, då det oftast inte lyckas med att använda en slips och en skjorta tillsammans trots att de inte passar ihop.

Slipsknuten
Det finns många olika typer av slipsknutar som härstammar från olika delar av världen och som myntats och gjorts kända av olika personer. En slipsknut kan vara av engelsk variant då man ska på affärsmöten eller något annat som har med affärer att göra. En engelsk slipsknut bör inte bäras till bröllop, begravningar eller fester – den passar enligt vett och etikett bäst till att bära i affärssammanhang.

Många vet inte hur man knyter en slipsknut och det är inte konstigt då de flesta inte dagligen knyter en sådan knut plus att de finns i så många olika varianter. Vett och etikett när det gäller slipsknuten är också att den ska knytas med perfektion – det fungerar inte att stressa sig igenom att knyta en slips då det oftast slutar med ojämnheter som upptäcks senare när det är för sent. Var därför noga att du enligt reglerna knyter slipsen och ser till att inga ojämnheter skapas.

Slipsnålen
En slipsnål är aldrig obligatoriskt, vad du än ska på för tillställning, samling, möte, middag eller annat. Om man känner sig manad att bära en slipsnål så bör man följa den vett och etikett som finns för att bära en slips med slipsnål. För det första så ska en slipsnål sitta precis mitt emellan kragen på skjortan och där slipsen slutar (i spetsen). Om du inte vill höfta fram vad som är mitten på din slips så kan du helt enkelt ta nedre ändan på slipsen och sätta den uppe vid kragen, då böjs slipsen och mitten går enkelt att hitta.