En slips för dig

Det finns ett stort utbud av slipsar på marknaden runt om i världen och därmed också på nätet. Den stora mängd av återförsäljare som Slipskungen eller Tieroom har gjort att man kan köpa slipsar som ser precis ut som man önskat då sortimentet är riktigt stort på slipsar. Slipsen har en viktig funktion i en utstyrsel och har en stor genomslagskraft trots sin lilla storlek i förhållande till resten av kläderna. Slipsen används oftast till kavaj och kostym tillsammans med en skjorta.

Själva slipsen har troligen (men inte säkert) sitt ursprung från Rom 200 år e. Kr. Först användes slipsen som en slags halsduk kombinerat som en näsduk vilket gör att det inte riktigt kan kallas en slips som fyller dagens funktion. Därför råder det lite delade meningar om när slipsen verkligen ”kom till”. På 1600-talets mitt så började man sätta färg på slipsen och slipsen i sig blev en statusaccessoar som bars mest av förmögna och mäktiga personer. Själva genombrottet för slipsen tros ha varit när den brittiska skoluniformen införde slipsen vilket ledde till ett genombrott som gjort att vi idag har slipsen som den är idag.

På senare år har det kommit nya trender med slipsar och därmed också nya varianter på slipsar. Färgglada, korta och tunna slipsar till en uppkavlad skjorta eller piké har blivit en trend som tagit fart senare åren och det är första gången någonsin som man använder slipsen till en ”enklare” utstyrsel från att man tidigare använt slipsen mest som en statussymbol. Slipsen är så pass populär idag att den finns att köpa i de flesta välsorterade butiker som säljer herrkläder och herraccessoarer.

En slips ska bäras med vett och etikett för att inte skapa oreda. Det första man vill vara noga med vid bärande av en slips är att den har en längd som inte är för kort och heller inte för lång. Att ha fel storlek på en slips ser direkt väldigt ambitiöst ut och förstör hela slipsens funktion. Oftast brukar man säga att längden på slipsen ska vara så att den tar slut någonstans precis ovanför byxan samt täcker alla de knappar som finns på skjortan. Det är också viktigt att den bärs rakt och inte hamnar på snedden, något som kan se konstigt ut, speciellt om man är i ”fel” sammanhang.

Slips klassisk

Att använda en slips på rätt sätt är viktigt för att utstråla det som man vill utstråla med en slips. En färg som passar din personlighet, sammanhanget och tillhörande kläder är viktigt för att det inte ska bli fel. Man kan ju vara mer eller mindre noggrann med just färgen beroende från sammanhang till sammanhang men när det krävs att vara finklädd så är det bra att göra rätt.

En slipsknut är faktiskt inte många som vet hur man knyter och bäst är att först bestämma sig för vilken av alla slipsknutar som man vill knyta. Att knyta en slipsknut behöver inte vara speciellt svårt och det är faktiskt enkelt att lära sig knyta en slipsknut. Fråga någon bekant som kan hjälpa dig att visa hur man gör för att knyta en slipsknut.