Rätt kläder vid rätt tillfälle

När man ska på ett evenemang så är det ofta så att man undermedvetet (om det inte står på inbjudan) börjar tänka på kläder och därmed också vilken klädkod som kommer gälla. De flesta klär sig gärna enligt en klädkod som även passar de andra gästerna som förväntas komma till evenemanget. I vissa fall så står klädkoden på inbjudan och det blir då direkt lite enklare att välja vad man ska ha på sig. Men ibland är det inte så lätt att välja kläder och då kan det vara bra att gå igenom om när man har vilka typer av kläder – för ingen vill ju klä sig för fint eller alldeles galet åt andra hållet heller.

Kostym

Kostym kanske är nutidens mest använda klädsel. En kostym består av en överdel och en underdel som kompletteras med skjorta, annars ser det fel ut. Det går även att som komplement till kostymen ha en slips, fluga eller bröstnäsduk för att få ett extra tryck i kostymen. En kostym kan bäras i affärssammanhang, på fester, under högtider och många andra evenemang och tillfällen där man bör vara finklädd men inte till en maximal nivå. En kostym finns i många olika färger och mönster men oftast så är en kostym enfärgad och den absolut vanligaste färgen på en kostym är marinblå alternativt svart men vi har också sett exempel på vita kostymer som till exempel Al Pacino har i sin huvudroll i Scarface, då också med en bröstnäsduk i rött.

Frack

Frack är den klädsel du bör ha då det är de finaste finaste högtiderna. Kanske har du fått en inbjudan till en stor högtidlig fest i fina salonger där högtidsdräkter är en central del i själva tillställningen. De flesta har inte en frack hemma så när detta krävs, så kan det vara ett alternativ att köpa en frack eller alternativt hyra en frack som passar. En frack är något som ger intrycket av den maximalt stiliga utstyrseln som möjligtvis går att ha, oavsett vad det är för tillställning eller evenemang som arrangerats.

SmokingSmoking är en riktigt stilig klädsel som bör bäras för fina tillställningar där kostymen inte riktigt räcker till. Till en smoking som oftast är svart bör man enligt klädkoden bära lackskor men också kostymbyxor som hålls uppe av vita hängslen (förutsatt att det är en svart smoking). Hängslena är en central punkt i smokingen och utmärker gärna en utstyrsel som en smoking väldigt tydligt.

Det är absolut rekommenderat att följa den eventuella klädkod som följer med en inbjudan till en fest, tillställning, bal, bjudning eller annat evenemang. Man ska aldrig bryta en klädkod som angivits på inbjudan då det anses som en mycket ofin handling, oavsett om man bär finare eller mindre finare klädsel än det som angivits på inbjudan av den som håller i festen. Klädkoder har funnits många hundratals och till och med tusentals år och är ingenting som man i första hand väljer att bryta. Klädkoder är också något positivt då det kan lätta på en eventuell beslutsångest som kan medfölja en inbjudan utan klädkod. För att uppfylla klädkoden fullt ut så måste du naturligtvis ha skor.